• Telefoon: 040 843 36 66
  • info@cv-werk.nl
Volg ons op:

Het UWV concludeert woensdag samen met werkgeversvereniging AWVN en dienstverlener Deloitte dat van de 130.000 werkzoekenden zo’n 30.000 eerder aan een baan zouden kunnen komen als ze naar vergelijkbare vacatures zouden kijken. Dit biedt perspectief voor zowel krapte als werkloosheid, stelt het onderzoek.

De instanties deden onderzoek naar zogenoemde ‘verborgen matches’. Voor mensen die op zoek zijn naar een baan waarvoor weinig vacatures zijn, zouden er gemiddeld acht vergelijkbare functies zijn met relatief veel vacatures. Veel mensen zien deze echter over het hoofd.

“Werkzoekenden en werkgevers zijn geneigd vanuit functies te denken en op zoek te gaan naar een match, passend binnen die functie. Met ons onderzoek zijn we uitgegaan van de gedachte dat een andere manier van kijken wellicht nieuw perspectief biedt voor zowel werkgevers als werkzoekenden", licht Kim van der Werf van Deloitte toe.

Van administratie naar inkoop

Voor het onderzoek werden 274 functieprofielen van AWVN met elkaar vergeleken. Competenties en taken werden naast elkaar gelegd, zodat beroepen die op die vlakken op elkaar lijken konden worden gekoppeld. Zo komt het beroep van administratief medewerker bijvoorbeeld voor 69 procent overeen met dat van een inkoopmedewerker.

Volgens cijfers van het UWV stonden er eind 2018 rond de 253.000 vacatures open, waarvan 190.000 moeilijk te vullen waren door een gebrek aan kandidaten.

Het verkennen van minder voor de hand liggende matches zou hier uitkomst kunnen bieden, denkt Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie en –advies bij het UWV: “Als we mensen kunnen laten zien dat er meer mogelijk is dan ze denken, zullen ze ook eerder overstapmogelijkheden benutten."

'Werkgevers moeten kandidaten een kans geven'

Het AWVN benadrukt dat ook werkgevers die kampen met krapte voor hun functies op een andere manier naar kandidaten moeten kijken om hen een kans te kunnen geven.

Deloitte wil met het onderzoek een nieuwe oplossing voor de problemen op de arbeidsmarkt aandragen, en denkt erover om een tool te lanceren waarmee werkgevers en werkzoekenden onverwachte matches kunnen verkennen.

CV-Werk maakt gebruik van cookies. Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

CV-Werk maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geef je impliciet toestemming voor het gebruik van cookies. CV-Werk zal zorgdragen dat het gebruik van cookies geen of geringe gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van deze website.

Sluiten