Wie op zoek is naar werk, hoeft zich daar niet al te zeer voor in te spannen. De verhouding tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal mensen dat werkt zoekt was nog nooit zo uit het lood geslagen, meldt uitkeringsinstantie UWV.

In de laatste vijf kwartalen waar het UWV data over heeft, liep de spanning op de arbeidsmarkt al snel op. Sinds begin vorig jaar herstelde de economie van de coronacrisis, wat zorgde voor veel vraag naar personeel. In het afgelopen jaar steeg het aantal vacatures met 80 procent. 

Het aanbod is juist mager. De groep mensen die minder dan zes maanden in de WW zit halveerde bijna. Bij deze groep mensen, die nog maar kort zonder werk zit, is de kans het grootst dat ze snel weer werk vinden. En daarom gebruikt het UWV dit criterium om de spanning op de arbeidsmarkt te meten. 

Bijna alle beroepen

De krapte strekt zich uit over de gehele economie. Er zijn slechts vier beroepsgroepen waar geen tekort is aan geschikt personeel. Wie zoekt naar chauffeurs, hulpkrachten voor in de bouw en industrie, schilders of reisbegeleiders slaagt daar nog relatief makkelijk in, volgens het UWV. 

In de overige 88 beroepscategorieën die de instelling hanteert is sprake van een krappe of zelfs zeer krappe situatie. 

CV-Werk maakt gebruik van cookies. Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

CV-Werk maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geef je impliciet toestemming voor het gebruik van cookies. CV-Werk zal zorgdragen dat het gebruik van cookies geen of geringe gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van deze website.

Sluiten