Bestaat je baan nog over tien jaar? Mensen die werken in de financiële sector vermoeden dat er in de toekomst veel minder werk is in de financiële dienstverlening. Vooral robotisering gaat banen kosten.

Dat blijkt uit een peiling van Markteffect, in opdracht van fintech-bedrijf Onguard. Meer dan 300 mensen vulden de enquête in. Zij werken bijvoorbeeld bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen of andere financieel dienstverleners. Bijna 70 procent denkt dat robotisering in de toekomst de belangrijkste oorzaak van de tanende werkgelegenheid in de branche zal zijn.

Nu al structurele krimp

De financiële sector is volgens het UWV de enige sector in onze economie die structureel krimpt. Tussen 2012 en 2017 daalde het aantal banen in die branche met 15 procent, naar zo’n 211.000. Die krimp houdt aan. Het UWV vermoedt dat er jaarlijks zo’n 3.800 financiële banen verdwijnen.

Dat komt volgens het UWV met name door het internet: klanten regelen hun financiële zaakjes online en gaan niet meer naar een kantoor. Vooral verzekeringsagenten, filiaalhouders en bankmedewerkers raakten werkloos.

Nieuwe technologieën, zoals robotisering, kunstmatige intelligentie en big data gaan de werkgelegenheid in de financiële dienstverlening verder teisteren, verwachten de respondenten. In plaats van menselijke adviseurs zullen robots klanten bijvoorbeeld helpen.

N=309

Toch verwacht bijna driekwart van de respondenten dat zijn of haar huidige werkgever over tien jaar nog bestaat. Maar dan moeten bedrijven zich wel weten om te vormen tot IT-bedrijf. Op dat vlak liggen dan ook kansen voor werkzoekenden. Er verdwijnen banen, maar er komen ook banen bij, vooral op het gebied van programmeren en databeheer.

N=309

CV-Werk maakt gebruik van cookies. Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

CV-Werk maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geef je impliciet toestemming voor het gebruik van cookies. CV-Werk zal zorgdragen dat het gebruik van cookies geen of geringe gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van deze website.

Sluiten