De arbeidsmarkt is in het afgelopen kwartaal opnieuw krapper geworden: tegenover iedere vacature staat 1,3 werkzoekende. Het aantal vacatures dat niet wordt ingevuld, is daardoor op een recordniveau gekomen: 262.000.

In het afgelopen kwartaal steeg het aantal vacatures waar geen geschikte kandidaat voor gevonden kon worden met 11.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal waren er 306.000 nieuwe vacatures, waarvan er 295.000 werden ingevuld.

Bijna op niveau crisis

Omdat het aantal werklozen verder is gedaald, nam de spanning op de arbeidsmarkt verder toe. De arbeidsmarkt is gespannen als de vraag naar mensen die willen en kunnen werken groot is, terwijl er relatief weinig mensen zijn. Dat niveau ligt nu bijna net zo hoog als vlak voor de crisis uitbrak, in 2008.

Precies tien jaar geleden waren er 79 vacatures op elke 100 werklozen. In het afgelopen kwartaal waren dat er 75 op de 100.

Flex

Het aantal werklozen daalde met 6000 naar 248.000, dat is 3,8 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid daalde wel minder snel dan in de vorige kwartalen, dat komt volgens het CBS omdat meer mensen langer blijven zoeken naar werk. Als zij daarmee stoppen, tellen ze niet meer mee in het werkloosheidscijfer.

Verder opmerkelijk aan de CBS-cijfers is het aantal werknemers dat niet in vaste dienst is: voor het eerst meer dan 2 miljoen mensen die werken op een tijdelijk contract, als uitzendkracht of als zzp’er. Ook het aantal mensen dat een vast contract kreeg steeg overigens, met 141.000 tot 5,4 miljoen. Dat zijn er 375.000 minder dan in 2008, vlak voor de crisis.

Het gaat goed op de arbeidsmarkt, behalve voor 50-plussers:

CV-Werk maakt gebruik van cookies. Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

CV-Werk maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geef je impliciet toestemming voor het gebruik van cookies. CV-Werk zal zorgdragen dat het gebruik van cookies geen of geringe gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van deze website.

Sluiten