• Telefoon: 040 843 36 66
  • info@cv-werk.nl
Volg ons op:

Uitzendkrachten worden zwaar geraakt door de coronacrisis, meldt vakbond CNV. De helft van de 275.000 uitzendkrachten in Nederland heeft geen of bijna geen werk meer door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek dat Maurice de Hond deed in opdracht van de vakbond.

De crisis raakt hen ook in de portemonnee: ongeveer de helft van de ruim 500 ondervraagde uitzendkrachten meldt veel minder betaald te krijgen omdat er minder werk is. Over de toekomst is men somber: 40 procent is bang binnenkort geen baan meer te hebben.

Opmerkelijk is wel dat van de mensen die al geen werk meer heeft door de crisis, 71 procent verwacht in de komende weken werk te hebben.

Zwakheden arbeidsmarkt

Het zijn 'zeer schokkende cijfers', aldus Piet Fortuin, de voorzitter van CNV. “De corona-crisis legt de zwakheden van onze arbeidsmarkt ernstig bloot", zegt hij. “De overheid steunt werkgevers met miljarden om uitzendkrachten in dienst te houden. Maar ondanks al die steun hebben werkgevers hun uitzendkrachten inmiddels massaal de laan uitgestuurd. Schandalig."

Fortuin doelt op de noodsteunregeling NOW waarbij de overheid tot maximaal 90 procent van de loonkosten vergoedt om te voorkomen dat bedrijven personeel ontslaan. Bedrijven die er gebruik van maken, mogen geen personeel ontslaan, maar die voorwaarde geldt niet voor uitzendkrachten of tijdelijke contracten.

Om de kwetsbare positie van uitzendkrachten op de arbeidsmarkt te verbeteren, wil CNV dat minister Wouter Koolmees ingrijpt. Uitzendkrachten hebben nu een periode van anderhalf jaar waarin ze makkelijk ontslagen kunnen worden, dat gaat als het aan CNV ligt naar een half jaar.

CV-Werk maakt gebruik van cookies. Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

CV-Werk maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geef je impliciet toestemming voor het gebruik van cookies. CV-Werk zal zorgdragen dat het gebruik van cookies geen of geringe gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van deze website.

Sluiten