• Telefoon: 040 843 36 66
  • info@cv-werk.nl
Volg ons op:

Het aantal WW-uitkeringen blijft in snel tempo afnemen. In 2018 neemt het aantal WW-uitkeringen naar verwachting met 23 procent af tot circa 250.000. De stijging van de WIA-instroom is verder afgevlakt in vergelijking met vorig jaar. Dit staat in het nieuwe Kennisverslag van UWV over de duiding van de ontwikkelingen in de sociale zekerheid in de eerste helft van 2018.

Belangrijkste resultaten

  • – Het aantal WW-uitkeringen blijft in snel tempo afnemen. In 2018 neemt het aantal WW-uitkeringen naar verwachting af met 23 procent tot circa 250.000.
  • – De stijging van de WIA-instroom is in de eerste helft van 2018 verder afgevlakt in vergelijking met de eerste helft van 2017 (+3 procent). In de eerste helft van 2017 was deze stijging nog 6 procent. Bovendien wordt de toename elk kwartaal kleiner.
  • – De toename van de instroom in de WIA zit inmiddels alleen nog maar bij de mensen met een vast contract, zogeheten zieke werknemers. De stijging in 2018 wordt voornamelijk bepaald door het langer doorwerken.
  • – De instroom en het aantal uitkeringsjaren bij het vangnet-Ziektewet stijgen in 2018 sneller dan verwacht. Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste was er een griepgolf in de eerste vier maanden van 2018, die groter was en langer aanhield dan in 2017. Daarnaast neemt het aantal flexwerkers sterk toe als gevolg van de gunstige economische ontwikkelingen.

WW beëindigingen

Eind september 2018 verstrekte UWV 274.000 WW-uitkeringen, 77.000 minder dan in september van 2017. De meest voorkomende beëindigingsredenen van de WW zijn gerelateerd aan werk (47 procent) en het bereiken van de maximum WW-duur (36 procent). Sinds eind 2016 kan de WW-uitkering worden stopgezet op initiatief van de WW’er en sinds april 2018 kan daarnaast op eigen initiatief ook het recht op WW worden beëindigd. Het gebruik hiervan neemt sterk toe. Inmiddels betreft dit circa 4 procent van het totale aantal WW-beëindigingen.

CV-Werk maakt gebruik van cookies. Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

CV-Werk maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geef je impliciet toestemming voor het gebruik van cookies. CV-Werk zal zorgdragen dat het gebruik van cookies geen of geringe gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van deze website.

Sluiten